tirsdag 6. april 2010

Dagboknotater fra Elbrusturen


De som har fulgt med på bloggen her en stund, vet at i fjor sommer dro fire 5summits'ere til Russland for å bestige Europas høyeste fjell. De fire eventyrerne var Arne, Helge, Kristian og meg selv. Det var selvsagt mulig å følge ekspedisjonen via live-blogging her på dobbans blog mens ekspedisjonen pågikk, men i etterkant har det vært fint lite med reportasjer fra turen.

Heldigvis hadde Daniel en veldig god turoppsummering på sin blog, slik at den verste hungeren for turbeskrivelser ble stilt, men det har hele tiden vært planen å komme tilbake med en mer utfyllende beskrivelse fra Elbrusturen. Vi har også påbegynt et arbeid med å sette sammen en film fra turen, men der er vel status per i dag at vi har kommet lenger med planlegging av premierefesten enn med selve filmen. Så det kan nok drøye noen år til før den filmen kommer...

Men etter drøye 8 måneder har jeg nå endelig fått surret meg til å renskrive dagboknotatene mine fra dette toktet i østerled. Jeg tenkte å legge ut én og én dag om gangen her på bloggen, med oppdatering daglig de nærmeste dagene. Det betyr at hver dag framover vil dere kunne finne fersk lesestoff her på bloggen fra vår Elbrustur. Vi begynner med dag1 i dag. God lesning!

Dag 1, 2. juli: Reisedag

Alt var packat&klart for tur, og som vanlig tok vi flybussen sammen ut til Gardermoen. Flyet til Moskva skulle lette 0900, og vi var ute i god tid. Aeroflot viste seg fra sin beste side og stilte med et splitter nytt Boieng-fly på denne strekningen. Turen videre fra Moskva til Mineralnye Vody var det mer forventet Aeroflot-standard over - her fløy vi med et relativt sletent Tupolev-fly hvor setene kunne klappes sammen forover(!). Men flyreisa gikk veldig greit, og all bagasje dukket opp på båndet.
På flyplassen ble vi plukket opp av en Tony Sopranos look-alike fra Pilgrim Tours. Sammen med en amerikaner, Brad, som ankom med samme fly som, la vi av gårde i retning fjellene i en minibuss.

Etter en drøy time ble vi for første gang stoppet av politi med automatgevær. Dette skulle vise seg å gjenta seg 10-15 ganger før vi kom fram til hotellet. Vi skjønte egentlig fint lite av hva som var bakgrunnen for alle disse veikontrollene. Flere ganger måtte vi gi fra oss passene våre for kontroll. Sjåføren vår sa stort sett bare "No problem", mens det vi klarte å få ut av de politimennene og de militære vi prøvde å kommunisere med var noe med "kill" og "police". Vi begynte da å tro at en politimann var drept, noe som jeg senere ikke tror stemmer. Vi kom vel egentlig aldri helt til bunns i hva alle kontrollene skyldtes, men det ble nevnt noe om at politiet/militæret hadde satt i gang dette under påskudd av å jakte på terrorister, men at den egentlige grunnen var at de ønsket å motta bestikkelser for å slippe biler gjennom veisperringene.

Uansett: Kl 01 på natta russisk tid (dvs. kl 03 norsk tid) kom vi fram til hotellet. Da ble vi servert en nydelig 3-retters middag før vi hoppet til sengs.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar