søndag 28. november 2010

Born to run

Her kommer denne bloggens andre bokanmeldelse/anbefaling. Den første finner du her.

Jeg er akkurat ferdig med boka "Born to Run: A Hidden Tribe, Superathletes, and the Greatest Race the World Has Never Seen", som jeg har lånt av min gode venn Martin (ja, Martin the Barefoot Runner). Boka er skrevet av Christopher McDougall, og han er selv en av hovedpersonene i boka som har en historie som bygger opp mot et 50 miles (åtte mil) langt løp i et av verdens mest ugjestmilde terreng i ødemarken i Mexico. Underveis introduserer McDougall noen spennende karrakterer, blant dem er Jenn og the Bonehead (bildet på coveret) som hiver i seg flaske på flaske med brennevin for å varme opp til et løp, barfotfantasten Barefoot Ted, en av verdens beste ultraløper Scott Jurik og Tarahumara'ene, et stammefolk fra Mexico som er viden kjent for sine løpeferdigheter.

På et annet nivå introduserer og utforsker McDougall en tese om at mennesker bokstavelig talt er født til å løpe. Dougall mener at løping er en del av det grunnleggende i et menneske, og han tar opp spørsmål som: Hvorfor overlevde våre forfedre de sterkere, smartere neandertalerne? Han mener også at det er sammenheng mellom løping og livsglede.

Videre stiller han spørsmål om hvorfor så mange løpere til stadighet pådrar seg skader. Han mer enn antyder at det har sammenheng med dempingen i dagens dyre løpesko. Denne dempingen gjør at man utvikler et løpesteg som er mye mer belastende for kroppen. Hvis man løper uten demping, f.eks. barbent eller kun i tynne sandaler som Tarahumare'ene, blir man "tvunget" til å ta kortere steg og til å lande på framfoten, noe som gjør løpingen mye mindre belastende.

Denne boka kan absolutt anbefales på det varmeste! Den er side-vender som er underholdende å lese, samtidig som den faktisk gjør at du får lyst til å komme deg ut å løpe! Teoriene han har om barbent-løping er også interessante, og kanskje noe jeg vil teste ut til våren.

2 kommentarer:

  1. Great book.
    I have read it in polish translation.
    After it I make longer distance weekly running.

    Grzegorz

    SvarSlett
  2. Martin the Barefoot Runner6. desember 2010 kl. 15:38

    Takk for cred, hehe. ;-)

    Boka har egen fanside:
    http://borntorun.org/

    Sjekk også ut:
    http://barfotloping.no/

    Best regards
    Martin the Barefoot Runner

    SvarSlett